Top 8 voeding voor een mooie huid

 

Eet uw huid gezond

Helaas bestaat er geen magisch ingrediënt dat u eeuwig jong en rimpelloos houdt. De juiste voeding helpt de huid wel een beetje. Een top acht met voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond en stralende huid.

1. Worteltjes

Misschien heeft u wel eens het woord 'retinol' op uw potje antirimpelcrème zien staan. Het is namelijk een populair ingrediënt in producten die huidveroudering zouden tegengaan. Retinol is gewoon vitamine A. Niets meer, niets minder, alleen maar Vitamine A..

U heeft vitamine A nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Het zit in grote hoeveelheden in lever en wordt vaak aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Bovendien maakt het lichaam vitamine A aan uit zogenaamde carotenoïden en die zitten bijvoorbeeld in worteltjes.

2. Spruitjes

Voor velen een 'jeugdtrauma', maar wist u dat deze minikooltjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Vitamine C is onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel en zorgt voor een stevige huid.

Wil je nog steeds geen spruitjes eten? Ook (citrus)fruit, aardappelen, koolsoorten, kiwi's, bessen en aardbeien zijn rijk aan vitamine C. Maar wel minder dan wat er in spruitjes zit, dus als je (te)weinig binnen krijg dan toch maar eens proberen....

3. Zonnebloemolie

Nog zo'n vitamine die je vaak tegenkomt in huidverzorgingsproducten is vitamine E. Hoewel niet is aangetoond dat smeren van creme met vitamine E helpt, is het wel belangrijk om via uw voeding voldoende vitamine E binnen te krijgen. Het is een antioxidant die de cellen beschermt tegen vrije radicalen.

Plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, noten, zaden, groenten en fruit zitten vol met vitamine E.

4. Eieren

Het zogenaamde vitamine B-complex is ook onmisbaar voor uw huid en haar. Het bestaat uit acht vitamines. Vooral B2, B3 en B8 zijn belangrijk voor een gezonde huid.

Melk en melkproducten, vlees(waren), groente, fruit, eieren, brood en graanproducten leveren veel vitamine B2.
B3 vindt u vooral in vlees en vis, graanproducten, groenten en fruit.
B8 zit onder andere in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

5. Brood

Naast vitamines zijn er ook een aantal mineralen belangrijk voor de huid: jodium, koper en zink. Een koper- of zink tekort komt in Nederland vrijwel niet voor. U heeft maar een heel klein beetje van deze spoorelementen nodig en ze zitten in allerlei voedingsmiddelen.

De meeste mensen krijgen ook 'vanzelf' genoeg jodium binnen via hun voeding. Niet omdat het er van nature in zit, maar omdat het toegevoegd wordt aan brood(vervangers), vleesproducten en zout. Een tekort ontstaat alleen als u geen zout gebruikt waar jodium in zit of als u te weinig brood eet.

6. Zalm

Omega-3-vetzuren kunnen ook bijdragen aan een gezonde huid. Er zijn studies die aantonen dat ze een gunstige invloed hebben op eczeem en allergieën, maar hoeveel omega-3-vetzuren u daarvoor binnen moet krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Ook een droge huid kan er baat bij hebben. Daarnaast zijn er concrete aanwijzingen dat omega-3-vetzuren inderdaad bescherming bied tegen hart- en vaatziekten.

Vooral in vette vis zit veel omega-3. De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis op tafel te zetten, waarvan minstens een keer een vette soort, zoals zalm,  makreel, paling, haring, sardines en forel.

7. Tomaten

U beschermt uw huid het beste tegen veroudering en de schadelijke effecten van de zon door u goed in te smeren met zonnebrandcrème. Maar wist u dat tomaten ook een beetje kunnen helpen?

Daarin zit namelijk lycopeen. Dit stofje geeft de rode kleur aan tomaten en is een antioxidant die de huid zou behoeden voor verbranding en veroudering als gevolg van zonlicht. Vooral tomatenproducten zoals tomatensap, -soep en ketchup zijn rijk aan dit stofje.

8. Water

U heeft vast wel eens gehoord dat u van veel water drinken een stralende huid krijgt. Dat is een fabeltje, er is geen bewijs dat water de huid van binnenuit hydrateert.

Toch is het wel belangrijk om voldoende water te drinken. Droogt u uit, dan wordt uw huid minder elastisch en wat slapper. Dagelijks 1,5 liter drinken is voldoende om dat te voorkomen. Van extra veel water drinken wordt de huid dus niet mooier.

info-tips.moret-bg.com
Qr Code
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com